"Täckmantel äktenskap"

Landets kvinnojourer uppmärksammar i en ny rapport en särskilt utsatt grupp av kvinnor. Det gäller så kallade importerade fruar, utländska kvinnor som många gånger tvingas söka hjälp och skydd hos landets kvinnojourer.

- Du kommer till Sverige och har inte din familj i närheten, du har inga vänner här och du kan inte språket. Då behöver du tak över huvudet och någon som kan hjälpa dig med vad du har för skyldigheter och rättigheter i Sverige, säger Carina Diaz på Kvinnojouren Iris i Luleå.

De som kvinnojourerna kallar för importerade fruar kommer ofta från Balkan eller sydostasien.

Ett typiskt exempel är en kvinna som i sitt hemland träffar en man som rest dit. Han lockar henne till Sverige med löften om ett bättre liv för både kvinnan och hennes familj. Väl här bryts det löftet och ersätts med hot, våld och isolering.

Ofta avslutar mannen relationen innan det har gått två år, det är nämligen då kvinnan kan få permanent uppehållstillstånd. Istället hotas hon av utvisning, har mycket svårt att få jobb och bostad eftersom hon har problem med språket och ofta varit ekonomiskt beroende av mannen.

Mannen i sin tur åker utomlands igen och hämtar hem en ny fru.

- Vi har de som åker och hämtar och inte blir nöjda, så då hämtar de en ny. När man hämtat en ny kvinna sex eller sju gånger, då är det någonting som är fel, säger Carina Diaz på Kvinnojouren Iris.

Av de kvinnor som söker hjälp hos Kvinnojouren Iris i Luleå kommer omkring hälften från andra länder. Hälften av dem är så kallade importerade fruar.

2008 fick Kvinnojouren Iris 341 besök av hjälpsökande kvinnor. Kvinnojouren kan erbjuda sex platser för skyddat boende. Ofta behöver de så kallade importerade fruarna bo kvar länge, eftersom de saknar ett kontaktnät i Sverige.

Eva Elke, SR Norrbotten
eva.elke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".