Två gruvjättar vill starta gruva i Kiruna. Foto: Copyright © 2009 Rio Tinto

Kommunen velar om ny gruva

Två av världens största gruvbolag vill öppna en gruva vid Rakkurijärvi, strax utanför Kiruna. Enligt gruvbolagen skulle 100 personer få jobb i gruvan. Idag kommer kommunstyrelsen i Kiruna att lämna ett remissyttrande. Men de styrande partierna är överens om att inte ta ställning i frågan.

– Det är ju utländska intressen som kommer och hämtar hem vinsterna från våra naturresurser, därför känner jag en stor tveksamhet. Jag är samtidigt medveten om att det är svårt att säga nej till arbetstillfällen, men man måste väga det mot andra värden också, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).

Det är gruvjättarna Rio Tinto och Anglo American som vill ha tillstånd att bryta järn, koppar och guld i ett dagbrott. Platsen är en mil söder om Kiruna stad, vid sjön Rakkurijärvi

– Det är kort period som man planerar att ägna sig åt brytningen, fem år. Och det innebär naturligtvis påverkan och påfrestning på naturen och rennäringen. Det finns många frågetecken, så att jag är väldigt tveksam, säger Kenneth Stålnacke.

Det är Bergsstaten som beslutar om det blir någon bearbetningskoncession. Men idag ska kommunstyrelsen säga sitt i frågan. Och de styrande partierna, Socialdemokraterna och Kirunapartiet, är överens om att varken säga ja eller nej i yttrandet.

– Hur många jobb det egentligen blir vet vi inte. Och vi vet inte heller om det ger jobb till Kirunabor. Det kan tänkas att det kommer att fungera som en oljeplattform där man flyger in utländska arbetare. Det finns så många frågetecken. Men det är klart att om det skapar 100 jobb till 100 kirunabor så är det svårt att säga nej, även om det är under en begränsad tid, säger Kenneth Stålnacke. 

I Leavas sameby är oron stor. Redan slukar stadsomvandlingen betesmark när nya vägar, järnväg och annat håller på att breda ut sig.  Med en gruva också i området blir det väldigt trångt för renarna att passera.

Magdalena Martinsson
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".