1 av 2
Rio Tintos gruva, Billiton Iron Ore mine i Newman Australien.
2 av 2
Kenneth Stålnacke (S),

Kritik mot gruvbeslut

Igår beslutade Kiruna kommun att varken säga ja eller nej till den gruva som två av världens största gruvbolag vill öppna strax utanför stan. Och nu reagerar fackliga gruvtolvan på det beslutet.

Peter Falk, ordförande för gruvtolvans underjordsgrupp, tycker att det är märkligt:

- Det är ju inte så att företag vallfärdar till Kiruna för att etablera sig. Är det så att det kommer företag av den här kalibern så är det bara att välkomna med öppna armar. Jag blev väldigt förvånad över beslutet, för det måste ju generera skattepengar till kommunen om det blir en etablering. Och de visstidsanställda som ni inte fick jobb i LKAB:s gruva hade ju haft chansen att få jobb, säger Peter Falk.

Gruvjättarna Rio Tinto och Anglo American vill ha tillstånd att bryta järn, koppar och guld i ett dagbrott en mil söder om Kiruna vid Rakkurijärvi. Det skulle kunna ge 100 jobb.Men Kiruna kommuns svar till Bergsstaten, som ska besluta om företagen ska få bearbetningskoncession, blir varken ja eller nej.

Bolagens 70-sidiga miljökonsekvensbeskrivning ger inte riktigt svar på vilken skada gruvan gör på miljön förklarar det socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Stålnacke:

- Vi kan inte med det här underlaget som grund säga varken ja eller nej men i  grunden är vi naturligtvis positiv till nya gruvetableringar i Kiruna, säger Kenneth Stålnacke.

 Men kommunalrådskollegan, Kirunapartisten Lars Törnman är mer positiv till gruvan:

- Vi tycker att det är trevligt om det kommer utländska intressenter och kapitalister till Kiruna.

Magdalena Martinsson, Sveriges Radio Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".