Miljöföretag får böta för miljöbrott

Företaget Ragn-Sells ska betala 40 000 kronor i böter för ett miljöbrott. I februari rann flera hundra liter vätska med frätande ämnen ut från företagets oljelager på Uddebo i Luleå. Enligt åklagaren dröjde det alldeles för länge innan tillsynsmyndigheten, kommunen i det här fallet, fick kännedom om händelsen.

På den egna hemsidan profilerar sig Ragn-Sells som ett av Sveriges största miljö- och återvinningsföretag, som vill vara "en del av kretsloppet". Lars Routovaara som är avdelningschef på Uddebo säger att det är allvarligt att företaget nu får böta för miljöbrott.

- Det här beklagar vi djupt. Detta är inte något sätt man vill profilera sig på som miljöföretag, säger han.

På Uddebo finns en anläggning där metall- och oljeförorenat vatten ska renas. I februari skulle anläggningen göras ren, men då gick det hål på en ledning och 600 liter tvättvätska med frätande syra och natriumhydroxid rann ut. Först efter en vecka fick tillsynsmyndigheten veta vad som hänt. Enligt Lars Routovaara berodde det på en omorganisation.

Ragn-Sells hade genomfört en större omorganisation den första januari och det innebar att det fanns vissa oklarheter om vem som var ansvarig för den här verksamheten som på anläggningen på Uddebo.

Men nu säger Lars Routovaara att företaget både har sett över skötseln av själva anläggningen och hur organisationen fungerar i fall något liknande skulle inträffa igen.

- Vi har tagit lärdom av detta tillbud som inträffade och de brister som fanns i inrapporteringen. Så givetvis kommer det att gå bättre den här gången, säger han.

Efter läckaget av tvättvätskan har prover tagits av marken där utsläppet skedde. Proverna har visat att det inte behövs någon sanering.

                                         Sara Sällström SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".