Kerstin Brandt, skolsköterska i Råneå tog initiativet till undersökningen

Flickor mår allt sämre

En ny undersökning i Norrbotten visar att flickorna i gymnasiet mår psykiskt sämre för varje år. Och pojkarna är fetast i norra Sverige. Enkäten har gjorts bland 7 700 ungdomar upp till och med gymnasiets första klass av skolsköterskorna i samarbete med landstinget.

- Vi startade den här hälsoundersökningen i norrbottenskommuner för fyra fem år sedan. Nu är tretton av länets fjorton kommuner med och vi väntar bara på att Pajala ska ansluta sig, säger skolsköterskan Kerstin Brandt från Råneå.

Hon berättar också att Västernorrland och Västerbotten har följt efter Norrbotten och att ute i Sverige har man uppmärksammat den här "Norrbottensmodellen". Enkäten rör framför allt klass fyra, klass sju och första årskurs i gymnasiet. Uppgifterna kommer från de hälsosamtal som skolsköterskan har med eleverna. Det är frivilligt om det ska läggas in i databasen.

Landstingsrådet med ansvar för folkhälsofrågor Agneta Granström, Miljöpartiet, anser det oroande att den psykiska hälsan hos de äldre flickorna, försämras för varje år.

Femton procent av flickorna i gymnasiets första klass uppger att de ofta eller alltid varit nedstämda eller ledsna de senaste tre månaderna. Men bara tre procent av pojkarna i samma ålder säger att de varit nedstämda.

- Det är inte acceptabelt att flickorna mår så dåligt, säger Agneta Granström (MP). Vi måste hjälpas åt inom kommuner, landsting, skola, föräldrar intresseorganisationer och andra att hjälpa flickorna. Men det är bra att pojkarna säger sig "vara en lycklig kille".

Hon tycker också att det är skrämmande att unga flickor i skolan vägrar ställa sig på vågen och att de kommer till skolsköterskan och frågar hur de ska få bort en liten naturlig rundning på magen. Ungefär var tionde flicka i årskurs sju och var femte i gymnasiet är missnöjd med sin kropp.

Att jämföras med ett fåtal procent av pojkarna. Man har också tittat på läsk- och alkoholvanor. Hur ungdomar äter frukost, dator- och sömnvanor. Trivsel i skolan och skolmiljön med mera.

                                              Inger Marklund SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".