1 av 3
Gruvbrytningen har delat Malmberget. Foto: Maritha Mossberg SR/Norrbotten
2 av 3
Inga-Maj Backman chef vid service- och teknikförvaltningen vid Gällivare kommun. Foto: Maritha Mossberg/SR Norrbotten
3 av 3
Lars Albinsson är processledare för visionsarbetet med nya Gällivare. Foto: Maritha Mossberg/ SR Norrbotten

Gruvdriften kan tvinga fram positiv utveckling

Nu börjar arbetet med att skapa en vision för det nya Gällivare. Stora förändringar kommer att bli synliga i Malmberget när gruvdriften behöver mer utrymme.

Redan till årsskiftet stängs genomfartsleden, Bergmansgatan, och delar Malmberget.

– Det kommer inte att se ut som det tidigare gjort, utan nu blir förändringarna mer synliga. Det här kommer att innebära att Malmberget aldrig mera blir sig likt, gruvområdet kommer att dela samhället, konstaterar Inga-Maj Backman som är chef för service- och teknikförvaltningen vid Gällivare kommun.

Invånarna ska bli delaktiga i att skapa det nya Gällivare. Det är vardagslivet och dess behov som ska styra visionsarbetet. Det tycker Lars Albinsson, processledare för nya Gällivare.

– Arbetet består i att engagera folk på ett konstruktivt sätt för att delta i att forma bilder av en framtida vardag. Det kan man använda sedan för att omsätta i planer, liknande investeringar som riktar sig mot framtiden, säger han.

Han pekar på utvecklingen av Dundret och skidstadion, centrumprojektet i Gällivare och planer på nya bostäder som ska samarbeta med visionsarbetet.

– Vi kommer inte att bromsa någon utveckling utan snarare att ganska snabbt se till att de tillsammans kan hjälpas åt att bygga ett bättre Gällivare, menar han.

Visionsarbetet ska göras av många människor.

– Vi pratar med skolorna nu om att kunna få ett samarbete som gör att man kan använda elever och lärare att bidra till att så många som möjligt deltar på ett bra sätt, säger han.

Lars Albinsson vill att processen ska se många olika som investerare inte bara LKAB och Gällivare kommun.

Och att samhället får flytta på sig för gruvdriften ska ses som en positiv utveckling.

– Det är en stor möjlighet att man kommer att bli tvingad att bygga mycket nya bostäder och andra fastigheter. Och det är en stor möjlighet både industriellt och livskvalitetsmässigt, som jag absolut tycker man ska ta till vara på, säger Lars Albinsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".