Dagens diskussionsämne i riksdagen.

Ny rovdjursförvaltning kritiseras

Länsstyrelserna få mer makt över avskjutning av rovdjur. Det väntas riksdagen klubba igenom senare idag då nya regler för svensk rovdjursförvaltning ska behandlas. Men det råder delade meningar om de nya bestämmelserna.

Berth-Ove Lindström från rovdjursföreningen i Norrbotten tycker att det behövs mer tid att utreda hur rovdjuren ska förvaltas.

– Med den här propositionen har man bara gjort det svårare att jobba med rovdjur i Sverige, säger han.

– Ska 21 olika myndigheter stå och tolka svensk rovdjurspolitik. Man har bara gått på ändamål att förvalta genom jakt och inte genom förebyggande åtgärder till exempel.

Ett syfte med den nya rovdjursförvaltningen är att beslut om skyddsjakt och licensjakt, alltså jakt under en fastställd period på rovdjur, ska kunna tas närmare de som berörs.

Det här ska ske i rovdjursdelegationer som ska finnas i varje länsstyrelse, och där politiker, naturvårdsorganisationer, rennäring med flera ska vara representerade.

På svenska samernas riksförbund SSR så välkommnar ordförande Jörgen Jonsson det här och tror att rennäringen kommer tjäna på det.

– Idag är det många samebyar som är väldigt utsatta och som det nu är lagt förslag på så finns det ju ändå möjlighet för ett forum där man ska kunna diskutera och resonera och försöka förstå varandras förutsättningar, säger han.

Men Berth-Ove Lindström på rovdjursföreningen tror snarare att systemet med representanter från helt olika intressen som ska enas i jaktbeslut, kommer att öka motsättningarna.

– Jag upplever att det är rätt så cementerat när det gäller våra åsikter, utan sitter man i en sådan delegation framför man ju sin organisations åsikter och då är det svårt att tro att man ska nå någon konsensus kring det.

En annan del i förslaget som riksdagen i dag ska ta beslut om, är hur den svenska vargstammen ska begränsas till max 210 djur. Redan första januari nästa år ska licensjakt på varg i områden där stammen är tillräckligt stark vara möjlig.

Men Berth-Ove Lindström i Rovdjursföreningen ser en risk att vargstammen kommer försvagas. Och han hade hellre sett att ersättningsnivåerna för dödade renar hade höjts för drabbade samebyar.

– Det har legat still sedan 1996 och allt annat i samhället har ju ökat så jag menar på att Sverige är ett rikt land. Vi måste ha råd att betala för de skador som rovdjuren gör så jag förstår att rennäringen klagar, säger han.

Nils Eklund, Ekot
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".