1 av 2
Tove Sundström har en jobbcoach som hon är nöjd med.
2 av 2
Arbetsförmedlingen i Luleå.

Jobbcoacherna lyckas med de unga

Arbetsförmedlingens satsning på Jobbcoacher har varit lyckad för unga. Det har arbetsförmedlingen kommit fram till i en utvärdering.

Tove Sundström från Luleå,har haft en jobbcoach som framför allt har hjälpt henne med att skriva CV, och hon är nöjd.

– Han har bland annat hjälpt mig med vilka positiva egenskaper man kan ha med i ett CV utan att det låter klyschigt. "Många bollar i luften" är kanske inte så bra att skriva, och det är ju sådant som man kanske inte tänker på när man är ovan att söka jobb, säger hon.

Tove tog studenten i våras, och eftersom att hon aldrig varit inskriven hos arbetsförmedlingen förut, så har hon inte så mycket att jämföra med.

– Men jag tror ändå att min jobbcoach har hjälpt mig mer än vad en vanlig arbetsförmedlare skulle ha gjort. Det blir mer personligt med en jobbcoach tror jag. Man kan ringa och fråga och prata om det mesta.

Det var i mars som Arbetsförmedlingen började erbjuda jobbcoacher till arbetslösa. Sen dess har ungefär 30 000 personer fått någon typ av hjälp av arbetsförmedlingens drygt 700 interna jobbcoacher.

Nu när man har gjort en första utvärdering så verkar det som att unga som har gått till en jobbcoach oftare har fått jobb, eller börjat plugga, än de som inte har haft en jobbcoach.

Fast bland dem över 30 år så är det precis tvärtom, och vad det beror på vet inte Arbetsförmedlingen än.

Pernilla Kommes, P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".