Gällivare flygplats tappar ställning som riksintressant.

Länets flygplatser inte ”intressanta”

Gällivare flygplats förlorar sin ställning som ett ”riksintressant område”. Detta enligt ett förslag från Transportstyrelsen. Bara två flygplatser är intressanta i länet, enligt förslaget. Men länsstyrelsen anser att det borde vara fem.

Riksintressanta områden är reglerade i miljöbalken och ska skyddas mot åtgärder som kan försvåra användningen av anläggningarna. I Transportstyrelsens förslag ska svenska flygplatser som bedöms ha riksintresse minskas från 31 till 15.

I Norrbotten innebär detta att det endast blir flygplatserna i Kiruna och Luleå som klassas som riksintressanta. Pajalas och Arvidsjaurs flyplats ska även fortsättningsvis inte anses vara av riksintresse.

Länsstyrelsen i Norrbotten är dock av en annan uppfattning och menar att alla fem flygplatser är av riksintresse, en bedömning som motiveras av att flygplatserna har stor betydelse för biltest- och gruvnäringen, men även för näringslivet i Norrbotten.

I ett yttrande till Transportstyrelsen skriver Länsstyrelsen i Norrbotten att ”det finns risk för konflikter vid flygplatserna i Arvidsjaur, Gällivare och Pajala (med främst rennäring och mineralutvinning) som talar för att även dessa flygplatser bör anses vara av riksintresse”.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".