Socialchef Ann-Sofi Levander och områdespolis Carina Eklund, Arvidsjaur. Foto: Niklas Jälén/SR Norrbotten.

Polisen samarbetar med kommunen

Nu ska skadegörelsen minska i Arvidsjaur och det sker genom ett närmare samarbete mellan kommunen och polisen. Arvidsjaur är en av fyra kommuner i landet som genomför denna typ av projekt.

– Arbetet har lett till att det har blivit bättre när det gäller skadegörelsen. Antalet har visserligen inte gått ned. Det ser likadant ut som det såg ut 2008. Men den stora och kostsamma skadegörelsen har vi inte drabbats av i år, säger områdespolis Carina Eklund.

Bakom pilotprojektet står Rikspolisstyrelsen, Brottsförebyggandet rådet, Brå och Sveriges kommuner och landsting och de fyra kommuner, som deltar är Arvidsjaur, Landskrona, Västerås och Emmaboda.

– Vi har två områdespoliser och deras uppgift är att ha närmare kontakt med kommunen, företagare och medborgare för att kunna snappa upp det som är problem och som vi ska inrikta oss mot, säger Carina Eklund.

Samarbetet mellan kommunen och polisen handlar bland annat om samtal med allmänheten, direktförverkan av alkohol bland unga och punktmarkering av bilister för att motverka busliv.

Socialchef Ann-Sofi Levander säger att det förebyggande arbetet är viktigt.

– Vår insats ligger dels på styrning och ledning i form av det hälso- och trygghetråd, som finns och där också polisen är med. Där tar vi upp gemensamma frågor och hittar en gemensam problembild. Sedan jobbar vi med långsiktigt förebyggande insatser, bland annat om information och samverkan med företagare. Från vårt tekniska kontor har man även jobbat med att se på vilka objekt, som vi har och som behöver skyddas. Måste vi till exempel ta bort en del saker och ska vi sätta upp övervakningskameror? Man har även jobbat med att se över möjligheterna att få ett bevakningsföretag hit till Arvidsjaur igen, säger Ann-Sofi Levander.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".