Vill ha uranbrytning i Norrbotten

Frågan om uran ska få brytas i Sverige är kontroversiell. Nu sticker chefen för Bergsstaten ut hakan och talar sig varm för uranbrytning.

– Vi har världens hårdaste miljölagstiftning på det här området och är det någonstans som det ska brytas uran så är det i Sverige och varför då inte i Norrbotten, säger Jan-Olof Hedström till Norrländska Socialdemokraten.

Bergsstaten, med huvudkontor i Luleå, är den myndighet som handlägger ansökningar om mineralprospektering och öppnande av nya gruvor.

Sedan några år tillbaka är det rusning för att få prospektera efter uran i Sverige. Det börjar bli brist på uran och priserna stiger, enligt Jan-Olof Hedström. Han förstår inte att många svenska politiker motsätter sig brytning av uran.

– Den fråga som måste ställas är om dessa politiker tycker det är bättre att under usla miljöförhållanden bryta uran i exempelvis Namibia än kontrollerat i Sverige och Norrbotten, säger Hedström.

TT/SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".