1 av 2
Anders Furbeck, LKAB, ansvarig för samhällsomvandlingarna. Foto: Maritha Mossberg.
2 av 2
Kenneth Stålnacke (S).

Långsam stadsflytt skapar oro i gruvan

Även LKAB anser gruvbrytningen i Kiruna är i fara eftersom stadsflytten går för långsamt. Det kom fram vid det möte som Gruvtolvan arrangerade mellan kommunen och gruvbolaget igår kväll. Anders Furbeck, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen, anser att det är ont om tid.

– Tiden börjar bli knapp. Vi ser nu att det är ungefär två år bort innan vi har en sådan påverkan av marken att vi riskerar tvingas dra ned vår produktion. Vi måste ha en tydlig inriktning på var den nya staden ska vara och framför allt komma igång i den nya staden, säger Anders Furbeck.

Det LKAB vill är att kommunen snabbt ordnar en detaljplan så att gruvan får breda ut sig där det idag, bland annat, ligger 150 lägenheter. Och dessutom en detaljplan för området där det nya Kiruna ska byggas.

– Får vi inte en detaljplan får vi problem att hitta ersättningsbostäder till de boende. Då måste vi hitta alternativa lösningar och det vet vi i dagsläget inte vad det skulle vara.

Hur ser du på den tid det tagit och den tid som det tar att få fram detaljplaner?

– Sett ur vårt perspektiv tar det orimligt lång tid. Vi är väl införstådda med att det är en både svår och komplicerad fråga men det känns orimligt långt, säger Anders Furbeck.

Men det socialdemokratiska kommunarådet Kenneth Stålnacke är rädd för att det kan att ta några år till innan LKAB kan börja bygga i det nya Kiruna.

– Jag är lika stressad som LKAB. Det ska gå fort men våra tjänstemän säger att det finns omständigheter som gör att det i värsta fall kan ta några år. Det finns vissa saker som måste falla på plats. Det tar tid, alldeles för lång tid tycker också jag, men vi ska med gemensamma krafter försöka processa fram det här så att det går snabbare än vad det ser ut att göra nu, säger Kenneth Stålnacke.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".