Thailändska bärplockare i Stadsparken i Luleå i somras. Foto: Eleonor Norgren

Ingen lösning i bärfrågan

Efter sommarens omdiskuterade bärplockarsäsong med demonstrerande thailändare i Norrland, hölls igår ett första möte mellan bland annat bärbranschen, Migrationsverket och LO. Men knäckfrågan om hur arbetsvillkoren för bärplockarna ska se ut nästa år fick ingen lösning.

- Alltså det här var första mötet. Och än så länge så är vi väl inte övertygade över att branschen förmår att leverera schyssta villkor för sina plockare, det är vi inte, säger Thord Pettersson, samordnare på LO.

I år kom runt 5 500 Thailändska bärplockare till Sverige som fått arbetstillstånd av Migrationsverket för att plocka åt svenska bäruppköpare. De kom via thailändska bemanningsföretag, men en del av plockarna kände sig lurade av bemanningsföretagen eftersom de inte tjänade så mycket pengar som de lovats, så de strejkade.

Nu ska parterna försöka komma överens för att problemen ska undvikas nästa sommar.

– Vi har diskuterat det och ska titta på förändringar tillsammans med LO, Migrationsverk, polis med mera, säger Ivan Harnesk, ordförande i SBIF, Skogsbärbranschens Intresseförening.

Vad händer nu?

– Vi jobbar på. Så att inte årets debakel uppstår igen, säger Ivan Harnesk.

Hur bärplockarnas arbetsvillkor ska kunna säkras kan Ivan Harnesk inte säga. LO kräver att Migrationsverket, som beviljar tillstånden för de utländska gästarbetarna, börjar avslå ansökningar om inte de thailändska bemanningsföretagen kan garantera schyssta arbetsvillkor. Alltså minimilöner i nivå med svenska kollektivavtal. Det vill säga minst 13 000 kronor i månaden.

– Där har de svenska bäruppköparna och grossisterna ett stort ansvar för de är de som bjuder in de här thailändska bemanningsföretagen, det är ju där i praktiken som man avgör villkoren för de här plockarna, säger Thord Pettersson.

Nu väntar fler liknande diskussioner som gårdagens. Och senast i december är det tänkt att Migrationsverket ska kunna presentera hur reglerna ska ändras till nästa år.

– Det blir en förändring till nästa säsong. Vi har i uppdrag att titta på det och föra fram ett förslag, och när jag säger vi så menar jag min avdelning och så kommer slutligen migrationsverket besluta hur vi ska förhålla oss till detta, säger Lena Bernström på Migrationsverket.

Nils Eklund, SR Ekot

Viktor Levander, SR Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".