Annika Eriksson (MP). Foto: Henrik Lindvall/SR.

Ogillar uttalande för uranbrytning

Miljöpartiets ordförande i Norrbotten, Annika Eriksson går emot Bergsstatens chef Jan-Olof Hedströms uttalande i morse om att uranbrytning bör prövas enligt de miljölagar som finns i Sverige. Annika Eriksson tycker att uttalandet är opassande.

Miljöpartiets ordförande i Norrbotten Annika Eriksson går emot Bergstatens chef Jan-Olof Hedströms uttalande i morse om att uranbrytning bör prövas enligt de miljölagar som finns i Sverige. Annika Eriksson tycker att uttalandet är ett politiskt ställningstagande och att det är opassande av en tjänsteman i en statlig myndighet.

I ett avtal med EU så har Europa tillgång till vårt uran och då kan det användas till kärnkraft eller i värsta fall till kärnvapen, eftersom Frankrike och England har kärnvapen, befarar Annika Eriksson (MP).

– Ju mer civil kärnkraft man har i världen ju större risk är det att uran också hamnar i kärnvapen utan vår kontroll. Det finns inga garantier för att inte vårt uran från Norrbotten skulle hamna i kärnvapen.

Hon understryker att renägare är oroliga för att uran ska börja brytas i Norrbotten.

– Det går åt verkligt stora arealer för att bryta uran, och det kommer att ske i dagbrott som det kommer radioaktivt damm från, säger Annika Eriksson (MP). Det måste hållas övertäckt i flera tusentals år. I de andra länderna man gör brytningar har man problem med spridningen och stora hälsoproblem för de som jobbar.

– Flera av de prospekteringar man gör är nära natureservat, där det finns turism. Vi måste välja väg för att kunna behålla turismen, säger Annika Eriksson bland annat i sina argument mot uranbrytning.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".