Jan Åge Mikalsen, ordförande i Arvidsjaurs arbetarekommun. Foto: Niklas Jälén.

Flera förslag till nytt kommunalråd

Vid ett extra kommunfullmäktige i Arvidsjaur den andra november ska ett nytt kommunalråd väljas. Frågan har splittrat Socialdemokraterna. Partiets valberedning har föreslagit Eivor Sandström, medan föreningarna i Glommers och Moskosel vill ha Centerns Sven-Olov Granlund.

Jerry Johansson hoppade nyligen av som kommunalråd, men är formellt i tjänst till hans efterträdare är utsedd av fullmäktige den 2 november. Idag finns det tre namn på nytt kommunalråd, nämligen Socialdemokraterna Eivor Sandström och Peter Rydfjäll och Centerns Sven-Olov Granlund.

Så här säger några Arvidsjaursbor om Eivor Sandström som nytt kommunalråd:

– Jag tycker det är en bra lösning. Hon har en bred plattform att stå på och hon har varit aktiv både inom politiken och det fackliga. Att föreslå en centerpartist är regelvidrigt, när kommunmedborgarna har sagt sitt i ett val.

– Jag tycker att hon är ett mycket bra förslag. Det var väl 60 procent som röstade på Socialdemokraterna och då bör det vara en socialdemokrat.

Den 27 oktober har Socialdemokraterna medlemsmöte för att komma överens om lämplig kandidat. Frågan är då hur stor enigheten är om Eivor Sandström.

– Från valberedningen föreslår vid Eivor Sandström, men om vi får igenom det vet vi inte förrän den 27:e. Andra kan ju föreslå att de vill ha Peter Rydfjäll och då blir det förstås en omröstning mellan de två, säger arbetarekommunens ordförande Jan Åge Mikalsen.

Om Eivor Sandströms väljs blir hon Arvidsjuars första kvinnliga kommunalråd. 

– Att det är en kvinna är väl ett plus i gubbväldet, som har varit på kommunalrådsposten i alla tider, säger Jan Åge Mikalsen.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".