Klocktornet på Kiruna stadshus.

Populärt stadshus rivs

En av Kirunas mest omtyckta byggnader, stadshuset, kommer att rivas när gruvan breder ut sig. Det är beskedet idag från både LKAB och kommunalråd.

Stadshuset är den näst populäraste byggnaden i Kiruna, visar en undersökning kommunen gjort. Men LKAB anser att det blir för dyrt att flytta.

– Vi gör bedömningen att det inte är värt att flytta stadshuset. Med den kunskap vi har idag så är det uteslutet att flytta, säger Göran Olovsson, LKAB:s chef för stadsomvandlingen.

En husflyttfirma har tidigare beräknat att det skulle kosta 50 miljoner att flytta hela stadshuset. Men det är en grov underskattning, enligt LKAB.

– Utifrån de byggnader vi har tittat på så är 50 miljoner en mycket låg summa pengar, säger Göran Olovsson.

Gruvbolaget har inte undersökt själva stadshuset. Men de har gjort en teknisk undersökning på flera av de gamla kulturbyggnaderna som ligger nära gruvan och kommit fram till att det är mycket dyrare att flytta än att bygga nytt.

– I jämförelse är det mycket höga kostnader för att flytta.

Kommunen ska nu snabbutreda hur stadshuset ska hanteras innan de skriver avtal med LKAB efter årsskiftet. Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) ville tidigare sätta hjul på stadshuset.

– Men vi tror inte längre att det är möjligt. Det skulle kräva en väg som är 50 meter bred. Och dessutom är det en väldigt stor öppen hall som gör att huset kanske inte håller ihop om man börjar sätta hjul under det. Jag tror att det enda möjliga är att plocka ned värdefull inredning och bygga upp ett liknande betongfundament på en säkrare plats, säger kommunalrådet.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".