Ola Pittsa och Simon Andersen, Laponiacenter. Foto: Maritha Mossberg/ SR Norrbotten

Samer bygger vattenkraft

Bolaget Laponiacenter ägt av svenska och norska samer ska bygga två vattenkraftverk i Norge. En investering på 3,5 miljarder norska kronor. Förtjänsten från vattenkraften ska användas till att utveckla det samiska näringslivet på Nordkalotten.

- Först och främst är vi tvungna till att finansiera vår verksamhet med naturgiltiga resurser och vattenkraft ger ganska så mycket kapital vid utbyggnad, säger Simon Andersen vd i Laponiacenter.

Ett kraftverk byggs en mil från svenska gränsen i Grunnfjordbotn. Det andra byggs i Fauske. Kraftverket får vattnet i Norge men det rinner till Sverige och påverkar svenska vattendrag. En 27 kilometer lång tunnel ska leda vattnet till kraftverket i Fauske vid havet. Den här gången väljer samerna att själva bygga kraftverk. Nu kan de ta hand om förtjänsten.

- Vattenkraften har stört mycket för samerna speciellt i Sverige. Istället för att ta det bort och skicka det till Stockholm och Brasil så använder vi det i Nordkalotten och för och med samerna själva, säger han.

Så då är det okej att bygga ut vattenkraft?

- Nutidens kraftutbyggnad är icke att jämföra med tidigare vattenkraftutbyggnad, svarar han.

Enligt Simon Andersens beräkningar kommer inkomsten att bli 40 miljoner per år som ska användas till att utveckla det samiska näringslivet. Investeringen kostar 3,5 miljarder.

- Det är stora pengar och därför så är vi tvungen att därtill ha aktörer med på det, kraftbranschen framförallt, men också andra finansieringskällor. Vi får hoppas att det står finansinstitutioner i kö och vill bidra till byggena där, säger Simon Andersen.

Ola Pittsa, renägare från Gällivare, är projektledare i Laponiacenter och har mött mest positiva reaktioner. Det tror han beror på att pengarna från vattenkraften stannar hos samerna.

- Troligen har det inte heller så negativa effekter på rennäringen och samtidigt får man ut resurser i form av möjlighet till stöd och utvecklingsinsatser för det samiska näringslivet, säger Ola Pittsa.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".