Ekologiska varor slår rekord

Försäljningen av ekologisk mjölk och fil ökar rekordartat i norra Sverige, uppger Norrmejerier som levererar till Norrbotten, Västerbotten och delar av Ångermanland.

Ekologisk fil har ökat mest, med sex gånger bättre försäljning i år än förra året! Ekologisk mjölk har ökat i försäljning med 40 procent senaste året. En förklaring till ökningen är att allt fler kommuner och landsting köper ekologiska produkter.

– Vi är det område i Sverige som ökar mest i försäljning av ekologiska produkter som fil, mjölk och grädde. Men totalt i Sverige är vi inte i topp eftersom andra områden ligger före i utvecklingen, säger Norrmejeriers vd Bo Rasmusson.

Han förklarar att Norrmejerier på senaste året har fått fler sorter i utbudet med olika fetthalter och smaker att välja på. Det är också en allmän trend med ekologiska varor.

Och den vanliga mjölken då?

– Vi tappar i försäljningen av den med två procent varje år. Det beror på att mjölken har mer konkurrens från andra drycker nu. Och mjölk är en hemmadryck, vi äter mer och mer ute, vilket minskar konsumtionen av den vanliga mjölken, förklarar Bo Rasmusson, vd Norrmejerier Umeå.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".