”Det är en krigsförklaring”

Sjuksköterskornas lönehöjning på två procent för 2010 bör stoppas. Det anser Sveriges kommuner och landsting (SKL). De stora underskotten i kommuner och lansting 2011 bör alla parter hjälpas åt och förhindra. Därför vill SKL se om det finns en möjlighet att säga upp avtalet.

- Det känns som en krigsförklaring när man så tydligt pekar ut Vårdförbundets medlemmar. Det är märkligt av SKL att göra så och det verkar inte så genomtänkt, men det känns inte bra, säger Katarina Johansson ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

Det är ledningen för Sveriges kommun och landsting SKL som anser att Vårdförbundet ska ta sitt ansvar inför 2011 då det beräknade underskottet för kommuner och landsting beräknas vara mellan 10 och 18 miljarder kronor. De menar att när Vårdförbundets avtal om två procents löneökning gjordes var tiderna annorlunda, och underskottet inte lika stort.

SKL skriver på DN Debatt idag att de vädjar till sina motparter på arbetsmarknaden att inse stundens allvar. Men vårdförbundet kommer att strida för sina lönar ordförande i Norrbotten Katarina Johansson hoppas att det ingångna avtalet hålls:

- Jag hoppas att de gör den seriösa analys de säger att de ska göra.

SKL menar att nu ska ta ert ansvar och förhindra att underskottet i kommunerna blir så stort, varför vill nu inte det?

- Vi tar vårt ansvar, bland annat genom att arbeta så effektivt som möjligt och utveckla verksamheten. Våra fyra grupper är felavlönade högskoleutbildade kvinnoyrken och vårat avtal  var början för att rätta till det.

Kommer utspelet från Sveriges kommuner och landsting att innebära att ni agerar på nåt visst sätt?

- Inte vad jag vet just nu, det här känns också som att SKL försöker att få mer pengar från regeringen och på så vis använder oss som en bricka i det spelet, avslutar Katarina Johansson. 

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".