Domprost Peder Jonsson, Luleå domkyrkoförsamling. Foto: Niklas Jälén.

Nej-sägare registreras

Luleå domkyrkoförsamling ska nu göra upp en lista över vilka präster som säger ja till att utföra vigsel av samkönade par och vilka som säger nej.

Det är känt att en del präster kommer att vägra att utföra vigseln, men de flesta präster i Luleå stift är positiva till den nya ordningen, tror domprost Peder Jonsson.

– Utan att veta den exakta siffran är min entydiga känsla att vi är en majoritet, som välkomnar detta beslut, säger han.

Kyrkomötets beslut innebär att homosexuella har rätt att få kyrklig vigsel, men präster har också rätt att vägra utföra den. I Luleå domkyrkoförsamling blir det inga problem

– Här i Luleå blir det inga bekymmer, eftersom det finns ett tillräckligt antal präster, som kan erbjuda dessa tjänster, säger Peder Jonsson.

Redan söndagen den första november blir homovigslar tillåtna i kyrkan och en ny vigselordning är redan klar. Så till exempel har orden man och kvinna bytts ut mot äkta makar. Peder Jonsson ska nu som arbetsledare ta reda på vilken inställning prästerna har till att viga samkönade par.

– Det går till så att jag skaffar mig en bild av vilka av våra präster, som är beredda att ställa upp och vilka, som inte är det och när det sedan kommer en förfrågan så säger vi att vi kan lösa det genom att säga att ni har dessa präster att välja på.

Om det nu blir problem i en församling att få tag på en präst som vill utföra homovigslar, så kan Luleå ställa upp

– Då får man ta hjälp från andra församlingar, till exempel från oss eller vända sig till stiftet.

Peder Jonsson tycker själv att kyrkomötets beslut är riktigt.

– Det är ett uttryck för min kristna tro att inte sätta mig till doms över andra människors sätt att uttrycka kärlek, säger domprosten.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".