Världsarvet kan hotas

Världsarvet Laponia kan hotas av vattenkraftsplanerna i Nordnorge. Länsstyrelsen i Norrbotten är därför tveksam till det samiska projektet att bygga två nya vattenkraftverk. som påverkar vattendrag i det svenska världsarvet.

Britta Wännström, avdelningschef på länsstyrelsens miljöavdelning är kritisk.

– Jag är väldigt skeptisk till en sådan här ansökan eftersom det sannolikt kommer att påverka världsarvsområdet Laponia och de stora sjöarna i Padjelanta, säger hon.

Det är bolaget Laponiacenter, som ägs av norska och svenska samer, som planerar två vattenkraftverk i Norge, ett mindre kraftverk i Grunnfjordbotn och ett större i Fauske. Sjöar och vattendrag i Sverige skulle komma att påverkas. Någon miljöprövning har ännu inte lämnats in till länsstyrelsen. Britta Wännström vill inte riskera att Laponia stryks från världsarvslistan.

– När värdena hotas eller förändras så kan man hamna på world heritage danger listan, alltså världsarv i fara. Och så småningom kan man ju faktiskt förlora världsarvsutnämningen. Det skulle vara ett gigantiskt bakslag för Sverige och svensk naturvårdsförvaltning, anser hon

Samerna vill bygga vattenkraftverk för att finansiera och utveckla det samiska näringslivet på alla fronter. Bolaget Laponiacenter söker investerare till projektet. Och Vattenfall som skulle kunna var en lämplig finansiär säger helt enkelt nej.

– Från Vattenfalls sida är vi inte intresserade att gå in i det här projektet, säger Gunnar Axheim, chef för Vattenfall Vattenkraft.

Varför är ni inte det?

– Vi har väldigt lite information om det här projektet och vi känner inget intresse av att gå vidare och att stoppa in några pengar i det här projektet, svarar Gunnar Axheim.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".