LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: LKAB.

Stålproduktionen vädrar morgonluft

Stålproduktionen i världen vädrar återigen morgonluft. Mellanöstern, Asien och främst Kina är stora stålproducenter trots lågkonjunkturen. Därför går LKAB:s järnmalmsgruvor för fullt just nu. Magnus Eriksson är mineralekonom vid Raw Material Group och vid sin senaste resa i Europa anade han även där en optimism.

- Några förutspådde kanske till och med en ökning av järnmalmspriserna nästa år, säger han.

Riktigt så optimistisk vill han inte vara. Nästa års priser kan gå ned lite till eller hålla samma nivå som i år tror Magnus Eriksson. Han vill påminna om att dagens järnmalmspriser fortfarande är höga. Och det beror på att produktionen har minskat.

- Det är ju den näst högsta nivån vi någonsin har haft, det är högre än 2007.

Problemet är att efterfrågan inte är lika stor volymmässigt, så LKAB har inte kunnat sälja lika mycket som man gjort under tidigare år. Men kan man bara inrätta sin produktionskostym på ett bra sätt så får man bra betalt för det som man får sålt, förklarar han.

LKAB får fortfarande bra betalt för det som säljs och med nya kunder i bland annat Kina som är världens största järnmalmsimportör så konkurrerar bolaget med kvalitetsprodukter. Han tror definitivt att Kina är LKAB: s nya marknad.

- Man kommer att bredda sig ifrån Europa och Mellanöstern och tar man in Asien också, så är det definitivt, säger han.

Kina behöver stål till bilar, vitvaror, hus, och all form av infrastruktur bland annat järnvägar.

- All järnmalm i princip går till stålproduktion. Och i Kina där är man fortsatt inne i, i början av eller i mitten av, en väldigt stålintensiv fas av utvecklingen. Den fortsätter och kommer att fortsätta under ett antal år, det är där marknaden växer, säger Magnus Eriksson.

 Maritha Mossberg, SR Norrbotten maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".