Lars-Erik Aaro tillförordnad vd vid LKAB. Foto: Maritha Mossberg/SR Norrbotten

LKAB:s orderböcker fyllda igen

LKAB:s, tidigare i år nästan tomma orderböcker, är åter fyllda. Åtminstone för det här året ut. Men LKAB vill ännu inte prata om en konjunkturvändning. Istället handlar det om en strategi att skaffa sig nya kunder. ”Ganska snabbt tvingades vi till att styra om våra styrkor, framför allt på försäljningssidan och hitta marknader med nya kunder”, säger Lars-Erik Aaro tillförordnad vd vid LKAB.

Orderböckerna är fyllda året ut men sedan är framtiden oviss.

– Inte ens våra kunder har det svaret till oss när vi reser runt, säger han.

De nya kunderna finns i Sydostasien, Europa och Kina. Hälften av all järnmalm som transporteras på haven går till Kina som investerar stort på stålsidan.

– För oss är Kina viktigt ur ett volymskäl givetvis, men också att följa utvecklingen ihop med en viktig, enormt viktig, nation, som kommer att ha en stor betydelse för framtidens stålteknologi. Då måste vi vara där om vi vill vara en ledande pelletsleverantör, menar han.

LKAB var en av de sista in i stålkrisen och är nu en av de första ut ur krisen. I november 2008 såg bolaget att efterfrågan sjönk rejält. Men redan under sommaren kom vändningen.

– Vi började jaga på nya marker där vi inte hade varit tidigare och vi fick ganska snabbt napp. Vi visste ungefär var vi skulle vara, vilka kunder vi skulle kunna möta och vi var lyckosamma i att de tyckte samma sak som vi, säger han.

Mellanöstern kom in med nya volymer och under sensommaren behövde Europa, LKAB:s huvudkunder, fylla på sina lager.

– Vi har fått de order vi har efterfrågat och det har gjort vändningen snabbare, säger han.

Men Lars-Erik Aaro vill inte kalla det en direkt vändning för stålindustrin.

– Jag tror att det är för tidigt att idag säga att det har skett en vändning. Utan vi får jobba hårt för att hålla i våra volymer och det vi måste planera för är att 2010 och 2011 fortsatt kan bli leveransår långt under vår kapacitet, påpekar Lars-Erik Aaro.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".