Håkan Sundqvist, Vuollerim

Hopp för Vuollerim 6000

Hoppet finns att stenåldersmuséet i Vuollerim ska leva vidare. Jokkmokks kommun har beslutat att avveckla stiftelsen som driver verksamheten från årsskiftet. Men nu har en arbetsgrupp bildats för att muséet ska leva vidare och utvecklas.

– Vi tycker att det är katastrof om ett såndant starkt varumärke som Vuollerim 6000 skulle försvinna. Därför har vi bildat arbetsgruppen för att utreda förutsättningarna att runt Vuollerim 6000 bygga upp något nytt, säger Håkan Sundqvist som ingår i arbetsgruppen. 

Det var den den 11 september som Jokkmokks kommun beslutade att lägga ner stiftelsen som driver Vuollerim 6000 och därmed spara 1 miljon kronor. Inte lång tid efter så bildades en arbetsgrupp för att stenåldersbyn ska leva vidare.

Åtta organisationer och företag från orten ingår i arbetsgruppen som ska försöka ta över och utveckla verksamheten vilket är en viktig del. Det var av den anledningen, att det inte utvecklades, som kommunen men också sponsorerna Vattenfall och Sveaskog drog in sina pengar.

Den utveckling som arbetsgruppen tänker sig är att förutom stenåldersverksamheten också ta med naturen som finns kring Vuollerim och de möjligheter som finns där.

-- Vi har för några år sedan i Stegvisprojektet gjort en förstudie där vi konkret kunde peka på hur man skulle kunna förändra lokaler och verksamheten kring Vuollerim 6000, så att man får med naturdelen. Då skulle verksamheten stå på fler ben, säger Håkan Sundqvist.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
elenor.norgren@sr.se

Fakta om Vuollerim 6000

De uppmärksammade utgrävningarna av  stenåldersboplatsen på Älvnäset i Vuollerim
under 1980-talet ledde fram till en informationsbyggnad; Vuollerim 6000 år, som invigdes 1990. Där rymdes en utställning med fynd från utgrävningarna, experimentverksamhet,
bildspelssal samt kontor. Idag är  Vuollerim 6000 år ett arkeologiskt museum 
som arbetar för att fungera som ett pedagogiskt och arkeologiskt center. 
Fakta: Vuollerim 6000

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".