Lär sig hantera kriser

Intresset för att lära sig ta hand om människor i kris, efter olyckor och katastrofer, är stort i Norrbotten. Luleå tekniska universitets nya kurs i "psykologisk förstahjälpen" är fylld flera gånger om, berättar Lena Goldkuhl på Kriskompetenscentrum.

– Det är jätteroligt och vi arrangerar nu tre kurstillfällen, istället för det enda tillfället som var tänkt i Kalix. Nu blir det även den 5 och 6 november på Skapa i Boden, säger Lena Goldkuhl.

I morgon är det första kurstillfället i Kalix. Inbjudna är exempelvis räddningstjänst, sjukvård, kommuner och frivilligorganisationer. Det är Röda korset som håller i den nya utbildningen i psykologisk förstahjälpen. Kursen behövs, säger Lena Goldkuhl.

– Efter de senaste katastroferna som Estonia och tsunamin så har man upptäckt att alla rön som man utbildat efter tidigare inte stämt. Så Röda Korset och Akutkatastrofmedicinskt centrum i Uppsala har tagit fram en utbildning som bygger på de senaste forskningsrönen.

Vad skulle kunna hända lokalt, där man kan ha nytta av de här kunskaperna?

– Det är ju många situationer där man behöver möta människor i kris. Exempelvis frivilligorganisationer som hjälper till om det har inträffat en större katastrof av något slag. Det handlar om att lära sig bemöta människor i kris helt enkelt.

André Pettersson, SR Norrbotten

andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".