Ändrad våldtäktsdom

Hovrätten för övre Norrland har ändrat domen mot en Kirunabo som i somras dömdes till fängelse i sex månader för våldtäkt.
Gällivare tingsrätt dömde den 36-årige mannen till fängelse men nu har domen ändrats. Hovrätten dömer mannen för sexuellt tvång till villkorlig dom och samhällstjänst på 125 timmar.

Mannen döms för att han gav sig på kvinnan när hon sov.

Hovrätten skriver i sin dom att den bevisning som presenterats i målet inte leder till att det kan anses ställt utom rimligt tvivel att 36-åringen förgripit sig på kvinnan på det sätt åklagaren hävdat.

Rätten skriver vidare att det inte finns anledning att ifrågasätta vad mannen erkänt och att beröra någon på det sätt som mannen medgivit är inte att jämställa med samlag och kan därför inte rubriceras som våldtäkt.

Rätten menar att mannen otillbörligt utnyttjat kvinnan och hans handlande i stället är att bedöma som sexuellt tvång. Därmed är de av en annan uppfattning än Gällivare tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".