Snussmuggling för miljoner

Två företagare från Norrbotten, som exporterat snus till Finland för över fyra miljoner kronor, står idag inför rätta vid Haparanda tingsrätt misstänkta för grov smuggling.

Företagarna ska via sitt företag ha köpt in snus för drygt 13 miljoner kronor av tillverkaren Swedish Match AB. Sedan ska de ha exporterat snuset till Finland vilket bryter mot lagen.

Enligt åklagarens stämningsansökan ska de i alla fall ha exporterat snus för drygt 4,2 miljoner kronor under åren 2004-2006. Det är vad utredarna är säkra på.

Av de två företagarna så är den ena, en 46 årig man, åtalad för grov smuggling. Han anses också vara den som har utfört smugglingen genom att vara den som har sålt och lämnat över snuset till de finska köparna. Den andra, en 44-årig man, är åtalad för medhjälp och anses ha haft en mindre aktiv roll.

Det var de finska myndigheterna som kom smugglarna på spåren. Enligt lagen är det förbjudet att föra in snus för mer än eget bruk. Finska och svenska myndigheter anser att smugglingen under två års tid för mer än fyra miljoner kronor är mer än för eget bruk.

 Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".