1 av 2
Peter Söderström, utredare.
2 av 2
Inger Lindslund, kvinnojouren.

Samarbete mot mäns våld mot kvinnor

Nu ska myndigheter och organisationer i Norrbotten samarbeta för att möta mäns våld mot kvinnor och barn. Det blir ett samarbetscentrum med folk från bland andra polisen, kvinnojouren och socialtjänsten.

Peter Söderström har på Länsstyrelsens uppdrag utrett frågan och han säger att ett samarbete behövs.

- Det är många olika frågor, som blir inblandade, när en kvinna eller ett barn har blivit utsatta för våld. Det krävs en samordning. Det kan vara 12-15 myndigheter, som kan vara inblandade, när en kvinna ska ta sig ur en relation och då krävs det någon form av samordning hos myndigheterna, liksom en gemensam kunskap, säger han.

I fjol polisanmäldes drygt 2 000 våldsbrott mot kvinnor i Norrbotten och drygt 600 våldsbrott mot barn. Brotten ökar också.

På centret ska myndigheterna kunna få information om våldet och vad de kan göra för att motverka det. De kan ge varandra tips på åtgäder och få bedömning om ens insatser är tillräckliga.

Inger Lindslund är ordförande för Kvinnojouren i Luleå och hon säger att centret behövs.

- Vi på kvinnojouren ser ett stort tryck på oss med hjälpsökande kvinnor och barn och det är bara i Luleå. Jag vet att det är ett stort tryck även i övriga länet. Om det finns fler ställen, där kvinnor kan söka hjälp, så kommer fler och vi medvetandegör för dem att det finns hjälp att få, säger Inger Lindslund, Luleå kvinnojour.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".