Filmpool Nord åker på turné

I dag startar Filmpool Nord en turné till sju kommuner i Norrbotten. I kommunerna ska skräddarsydda paket visas i samarbete med de lokala biograferna. Debatter om filmens ämnen ska följa och i Jokkmokk blir det en filmpremiär.

Det börjar i Övertorneå idag med filmvisning på Länsmansgårdens äldreboende. De äldre kan inte komma till biografen så då kommer Filmpoolen till dem. Och i dag handlar det om filmer som väcker minnen.

Vid varje visning i kommunerna Boden, Jokkmokk, Kiruna, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå ska det finnas ett diskussionsunderlag. Det kan vara genus, ung sexualitet, integration, ung och gammal, demokrati och glesbygd.

- Det är både våra egenproducerade filmer och andras som visas, säger Per-Erik Svensson, vd för Filmpool Nord. Vi samarbetar med Folkets hus.

- Det är ett sätt att visa att biograferna kan användas till andra saker än att visa amerikansk film, säger Per-Erik Svensson.

- Normalt har vi ju alltid samarbete med kommunerna genom exempelvis skolbio, så det här är inget nytt, men genom det här kan vi satsa lite extra, säger han.

- Roadmovie är gratis för den enskilda kommunen eller biografen. Vi gör inte detta för att direkt vinna mer ekonomiskt stöd från kommunerna, utan för att vi har fått pengar från Svenska Filminstitutet för ändamålet och tycker att projektet är bra förstås, säger Per-Erik Svensson.

Inger Marklund SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".