Peter Jidström, klubbdirektör för Luleå Hockey, visar symbolen på tröjan för samarbetet mot spädbarnsdöd.

Samarbete mot spädbarnsdöd

700 spädbarn dör i Sverige, varje år. Det tänker Spädbarnsfonden, tillsammans med Luleå Hockey, göra något åt. Ett helt unikt och annorlunda samarbete med ett enda syfte, nämligen att rädda liv.

I samband med Luleå Hockeys hemmamatch mot Rögle på lördagen startar Spädbarnsfondens och Luleå Hockeys gemensamma kampanj Solvända.

- Ute på isen kommer våra spelare, under ledning av Solvändas galjonsfigur Anders Burström, att visa sitt engagemang för ökade anslag till forskning kring spädbarnsdöd. Alla spelare kommer även att ha ett märke på matchtröjan, säger Peter Jidström, klubbdirektör för Luleå Hockey

En som drabbats av plötslig spädbarnsdöd är Daniel Wilén:

- Det är en oerhörd sorg och förtvivlan, givetvis. Samtidigt är det en panikkänsla. Det jag som förälder vill ha svar på är varför sånt här händer med till synes friska barn och friska föräldrar, säger Daniel.

Under de senaste 25 åren har andelen barn som dör före födelsen legat konstant på 3-4 barn per 1000 födda.

- Det är inte rimligt. Nu är det dags att satsa resurser för att minska antalet barn som dör, konstaterar Spädbarnsfondens ordförande Ingela Rådestad.

Spädbarnsfonden efterlyser mer forskning för att minska barnadödligheten.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".