DNA löste gammalt rån

Det väpnade rånet mot Shell i Haparanda 2001 har klarats upp. Efter att den nedlagda undersökningen återupptogs i början av 2008 har nu svensk och finsk polis i ett samarbete lyckats lösa rånet.

Det var den 15 juli 2001 som två maskerade personer med pistol tvingade till sig kontanter av kassörskan. Men polisen lyckades inte då lösa rånet och lade ner utredningen efter några månader.

Nu åtta år senare har rånet klarats upp. Via DNA som säkrats på en sjal som rånarna tappade under flykten har en person kunnat bindas till brottet.

I början av 2008 kom nya uppgifter från finsk polis som efter bearbetning gjorde att förundersökningen återupptogs.

Efter nya förhör och kriminalteknisk utredning i samarbete mellan finsk och svensk polis kunde en man och en kvinna bindas till brottet. Både mannen och kvinnan är hemmahörande i Finland.

Redan under brottsutredningen 2001 lyckades Statens kriminaltekniska laboratorium,SKL, säkra en DNA-profil med hjälp av sjalen, men då fick polisen ingen träff på DNA-profilen.

Efter ett tips från polisen i Finland återupptogs brottsundersökningen i år och då fick polisen bättre utdelning på DNA-spåret.

Kammaråklagare Magnus Nilsson kommer inom kort att fatta beslut om åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".