1 av 3
Gun-Britt Larsson tog emot namnunderskrifterna i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
2 av 3
Bror Wennström är ordförandei PRO i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
3 av 3
Hilding Eriksson från Gällivare. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

PRO protesterade i Gällivare

På onsdagen pågick demonstrationer och namninsamlingar i hela landet som en protest mot att pensionärerna betalar mer i skatt än löntagarna. I Gällivare fanns PRO på plats med namnlistor.

- De människor som har drägliga inkomster de får skattesänkningar. Och de människor som inte har några inkomster alls, pensionärerna och de som är i det borgerliga utanförskapet, de straffas med det här skattesystemet, säger Bror Wennström ordförande i PRO Gällivare.

På vilket sätt då?

- På 14 000 kronor i månaden som lön, och 14 000 som pensionär så betalar pensionären 700 kronor mer i skatt, Wennström.

- Det är för jävligt, 6 - 700 kronor mer på samma lön som en arbetare, säger Kurt-Lennart Olofsson.

Det är tredje gången i år som PRO går ut med en namninsamling som en protest mot skattepolitiken som de tycker missgynnar pensionärerna.

Listorna som skickas till PRO centralt kommer att gå vidare till regeringen.

Det finns ett utbrett missnöje hos pensionärerna och det var inga problem för Gun-Britt Larsson att få namnunderskrifter på listorna.

- Ja, de är villiga att skriva på och tycker att det är orättvist för oss som har jobbat ett helt liv och så ska det tas från våra skattemedel, säger hon.

- Jag tycker att det ska vara rättvisare skatt för oss pensionärer, säger Gunborg Olausson.

- Det är fel att de tar så mycket utav pensionärerna, det är inte rättvist. Vi har betalat hela livet och så tar de bort de där slantarna när vi blir gamla, det är inte rätt, säger Hilding Eriksson.

- Jag vill ha rättvis skatt, jag är ju pensionär så jag vill också få tillbaka lite pengar, säger Margit Larsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".