1 av 4
Röda Korsets mötesplats och begagnat-butik Kupan i Luleå. Foto: André Pettersson/SR Norrbotten.
2 av 4
Röda Korset: Rut Lindbäck (ledamot i Luleåkretsen), Margareta Andersson (vice ordförande) och Anita Bäckström (ledamot). Foto: André Pettersson/SR Norrbotten.
3 av 4
Röda Korsets mötesplats och begagnat-butik Kupan i Luleå. Foto: André Pettersson/SR Norrbotten.
4 av 4
Margatera Andersson.

Misstänkt fiffel hos Röda Korset

Det råder turbulens kring Röda Korsets mötesplats och begagnat-butik Kupan i Luleå. Välgörenhetsorganisationen har i en genomgång upptäckt brister i verksamheten och föreståndaren har sagt upp sig.

– Det finns misstanke om oegentligheter och vi fortsätter arbetet, säger Margareta Andersson, vice ordförande i Röda Korsets Luleåkrets.

Röda Korset i Luleå har gjort ett så kallat kvalitetssäkringsarbete kring verksamheten. Där har man upptäckt brister i arbetet och rykten och tips har förekommit sedan ett halvår om att allt inte stått rätt till vid mötesplatsen och begagnat-butiken Kupan.

Ingen polisanmälan är ännu gjord, men en revisionsfirma är inkopplad och ska lämna en rapport (i morgon). Innan dess vill Röda Korset, och vice ordföranden i Luleåkretsen Margareta Andersson, inte säga vad bristerna består i, eller om det handlar förskingring.

– Vi kan inte svara på det i dag. Det ingår i arbetet vi håller på med att reda ut vad som pågår.

En person har sagt upp sig, varför?

– Kupanföreståndaren sa upp sig när det här arbetet kom igång , med tanke på Röda Korsets goda rykte.

Innebär det att han är misstänkt för något?

– Det vet vi inte, det ska den här utredningen visa. Röda Korset har en policy att om brott föreligger så är det polisanmälan som gäller. Men det kan också finnas naturliga orsaker, säger Margareta Andersson.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".