Bygget av nya huvudnivån på högvarv

Nu är det ett år sedan beslutet om den största investeringen i LKAB:s historia; en ny huvudnivå i Kirunagruvan för drygt 12 miljarder kronor. Och trots lågkonjunkturen går bygget för högvarv.

Nio mil gruvtunnlar måste sprängas fram för att den nya huvudnivån ska bli verklighet. Projektchefen Hans Engberg konstaterar att de har kommit en bit på väg.

– Just nu har vi precis passerat 25 procent, alltså en fjärdedel av själva bergarbetet är utfört, säger han.

I dag är det exakt ett år sedan styrelseordförande Björn Sprängare höll presskonferens om 12,5-miljarderssatsningen på en ny huvudnivån, 1365 under gruvbergets topp. 

Nu sysslar 400 personer med den nya huvudnivån. Men snart utökas styrkan till 600 personer. Huvudnivån planeras att tas i drift i december 2012. Och tidsplanen är späckad.

– Tidsplanen består av mellan 4 000 och 5 000 olika aktiviteter just nu. Vi drabbades av en liten försening i början, men just nu ligger vi enligt tidsplan, säger Hans Engberg.

Malmen där gruvarbetarna bryter idag håller på att ta slut. Och trots lågkonjunkturen så är det gasen i botten mot det nya djupet som gäller. Men det finns ändå en beredskap för att dra i nödbromsen.

– Om konjunkturen försämras så att gruvproduktionen inte behöver den nya huvudnivån i december 2012 så kan man naturligtvis skjuta på tidsplanen.

Vad händer nu?

– Bergarbetena fortsätter ju i snabb takt. Förutom det kommer vi att runt årsskiftet gå ut med några ganska stora förfrågningar på både betong- och stålbyggnadsarbeten, säger Hans Engberg.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista