Framtidstro hos gröna företagare

God lönsamhet och stark framtidstro – det uppger många gröna företagare i Norrbotten i en färsk undersökning från Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Gröna näringar kallas den typ av landsbygds-företagande som inte går ut på livsmedelsproduktion. Det kan istället handla om förädling, turism eller entrepenad.

Håkan Stenmark är företagsutvecklare på LRF Norrbotten.

– Vi ser att både framtidstron och lönsamheten förbättras i Norrbotten, säger han.

I Norrbotten finns 339 gröna företagare bland LRF:s medlemmar. Och de har större framtidstro än sina kollegor i resten av landet:

I en färsk barometer från LRF uppger 7 av 10 att de har en god lönsamhet trots den ekonomiska krisen – och 4 av 10 tror på en förbättrad lönsamhet det kommande året.

Håkan Stenmark tror att det delvis beror på LRF:s insatser de senaste åren, där man har försökt få fler lantbrukare att utöka sin verksamhet.

– Vi gör företagsbesök där vi bollar affärsidéer och förmedlar kontakter. Vi gör undersökningar och anordnar seminarier för att inspirera och hitta nya vägar.

Utvecklingen går mot att allt fler lantbrukare livnär sig på allt fler verksamheter.

– Ju högre upp i Sverige och längre in i landet man kommer, desto fler verksamheter har man. Man är tvungen att ha flera ben att stå på. Jag vet inte om det upplevs som en stress, men det kan nog också vara inspirerande att få variera sina arbetsuppgifter, säger Håkan Stenmark.

I programmet Puls i P4 efter klockan 16 får du träffa två av länets gröna företagare.

Samed Salman, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista