Fusk för miljoner

Försäkringskassan har hittat bidragsfusk för två miljoner kronor hittills i år i Norrbotten. Av det har en enda person fuskat sig till en halv miljon.

Det görs färre anmälningar från allmänheten och färre utredningar: 367 i Norrbotten under innevarande år. Men Försäkringskassan kräver tillbaka allt mer pengar.

- Det beror på att vi har ändrat metod för att komma åt så mycket pengar som möjligt, säger enhetschef Peter Larsson, som arbetar i Luleå men har kontroll över läget i hela Norrbotten. Det är framför allt inom sjukpenningssidan och sjukersättningen vi har fokuserat.

Utredningarna om misstänkt fusk har minskat 30-40 procent i landet. Och Peter Larsson på Försäkringskassan håller för troligt att även fusket har minskat i samma omfattning, om man tittar på antalet som fuskar.

- Det är helt klart att bidragsfusket minskar. Jag tror att de insatser vi har gjort över hela Sverige samtidigt mot särskilda områden där vi misstänkt bedrägeri eller fusk, har haft en avskräckande effekt på många, säger han.

I hela Sverige handlar fusket mot Försäkringskassan hittills i år om 200 miljoner kronor.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista