Flyttkostnad för Bläckhornen 12 miljoner per styck.

Dyr flytt av anrika byggnader

Det skulle kosta 400 miljoner att rädda några av de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna undan gruvdriften i Kiruna. Det visar en utredning som LKAB gjort i området närmast gruvan.

Det är LKAB själva som har gjort en teknisk undersökning på tolv av de gamla byggnaderna som är först ut att drabbas av gruvsprickor. Flyttkostnad: 400 miljoner.

– När jag hör priset så är det inte värt det. För så mycket pengar kan man bygga nytt, säger Kirunabon Maija Zakrisson.

För enbart Hjalmar Lundbohmsgården är prislappen över 50 miljoner.

Och för sex exemplar av de gamla arbetarbostäderna, bläckhornen: 70 miljoner

Det är mycket dyrare att flytta bläckhorn än att bygga nya likadana, enligt Göran Olovsson LKAB:s chef för stadsomvandlingen. Och istället kan man få en massa nya lägenheter för pengarna, säger han.

– Om vi flyttar sex bläckhorn så har vi 18 lägenheter som fortfarande är gamla. Om du istället överför de 70 miljonerna till nyproduktion så kan du få 50 lägenheter som är nya och moderna i ett nytt modernt hus.

– Bläckhornen tycker jag absolut man ska bevara. Det är ju extremt mycket pengar, men jag tycker ändå att det är värt det för att de är så pass unika och väldigt speciella för Kiruna, säger Kirunabon Lotta Lundmark.

Gruvbolaget har undersökt teknik och kostnad för flytt av Hjalmar Lundbohmsgården, LKAB:s bolagshotell, flerbostadshusen i kvarteret Fjällvivan samt sex bläckhorn. Utredningen har bara fokuserat på teknik och ekonomi.

Vad som kommer att hända med kulturbyggnaderna är ännu inte beslutat.

Magdalena Martinsson SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista