Hotet mot jobben på F 21 har minskat

Hotet om att ett 100-tal arbetstillfällen skulle försvinna från F 21 i Luleå har minskat. Försvarsmakten har nu ändrat sig, från att ha haft ett förslag på att delar av verksamheten skulle flyttas till Linköping, till att F 21 nu ska få visa på fördelarna med att ha den kvar i Luleå.

– Det känns ju bra att vi får komma till tals och säga vad vi kan göra som är bra, säger Leif Edström på Officersförbundet.

Det är den grundläggande soldatutbildningen och huvuddelen av det förband som har till uppgift att upprätta flygbaser som ska centraliseras till ett ställe från 2010. Förslaget som försvaret presenterade i våras var en flytt till Linköpning, vilket skulle gjort att F21 i Luleå och F17 i Ronneby skulle ha förlorat verksamheten.

Men ledningens förslag fick kritik då de berörda orterna Luleå och Ronneby inte hade fått möjlighet att visa på sina fördelar om utbildningarna skulle förläggas dit. Nu har försvarsledningen ändrat sig och orterna har getts en möjlighet att säga sitt. Till veckan ska fördelarna presenteras för försvarsledningen och Leif Edström tror på Luleå:
 --  Ser man till fakta som vi nu kommer att presentera till veckan så känns det som om vi har mycket god chans att få den här verksamheten och behålla vår basbataljon, säger Lef Edström på Officersförbundet.

Förslaget är fortfarande att verksamheten ska flyttas till Linköping men nu får de berörda en bättre möjlighet att visa på de fördelar som finns om utbildningarna skulle placeras på respektive ort. Så dragkampen fortsätter men flottiljchefen på F 21 , Per Nilsson, säger att det som händer nu är bra, att både Luleå och Ronneby får vara med och visa vad de har att erbjuda:

– Det ger en trovärdighet till processen, säger Per Nilsson.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista