Influensan har nått hela Norrbotten

Influensan har nu nått hela Norrbotten och den sprids snabbt mest via skolungdomar. Ett 50-tal personer i länet har konstaterats vara sjuka.

Men 2 000 norrbottningar har varit i kontakt med vården om influensasymptom. Betydligt fler antas vara sjuka eftersom de flesta inte kontaktar vården. Två personer ligger allvarligt sjuka i respirator på norrbottenssjukhus. 28 000 personer i riskgrupper och inom vården har nu fått vaccinet.

Totalt har 30 000 doser vaccin kommit till Norrbotten från Belgien under de senaste två veckorna. Inflödet av vaccin har varit sämre än Sverige hade beställt. Men när det kom till Norrbotten så spreds det ut rättvist över befolkningen.

- Det är beklagligt att det inte har kommit tillräckligt mycket och att antalet doser varierar från vecka till vecka. För vi har kapacitet att vaccinera fler än vi gjort hittills, förklarar Gunnar Persson, regional sjukvårdsledare i Norrbottens läns landsting.

Han tycker att verksamheten med vaccinationer har fungerat bra, med tanke på att vården har en stor påfrestning och att det är en onormal situation.

- Det var köer vid exempelvis Kyrkans hus den första dagen. Men lättade. Jag beklagar också att personer har fått vända i Älvsbyn och Överkalix då vaccinet tagit slut, säger Gunnar Persson.

Vaccinet kommer inte färdigblandet utan måste blandas av sjuksköterskor och det håller bara 24 timmar. För att kunna utnyttja de färdigblandade doserna anser vårdcentralscheferna att det bäst ges vid en central enhet, i stället för att spridas på vårdcentraler där i värsta fall flera doser per blandad sats kan gå till spillo.

Vårdcentralscheferna i Luleå uppmanar patienterna att inte komma direkt vid öppningsdags utan vänta någon timme för att slippa köerna till Kyrkans hus.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista