Fortsatta planer för vindkraft på Trundön

Bonden Pär Öström vill bygga nio vindkraftverk på Trundön i Piteå. Han har fått en förening med 300 fastboende och fritidshusägare emot sina planer. Nu säger politikerna att de är positiva, men med ett viktigt förbehåll: Pär Öström måste själv bekosta en detaljplan.

 - Det kommer jag att göra. Jag ska gå vidare i mina planer att få nio vindkraftverk hit till Trundön, säger bonden och skogsbrukaren Pär Öström, när han precis fått beskedet från Piteå kommuns miljö- och byggnämnd.

Björn Berglund (S) ordförande i miljö- och byggnämnden som har skrivit yttrandet till kommunstyrelsen i frågan, säger:

- Vi har förankrat detta i kommunstyrelsen att vi är försiktigt positiva till vindkraftverk på Trundön. Men säger att en etablering måste föregås av en detaljplanläggning eftersom det är motstående intressen på ön och vindkraft på Trundön inte har stöd i översiktsplanen.

Björn Berglund säger också att nämnden finner nio vindkraftsnurror vara för många. De kommer för nära bebyggelse.

Att anlita en konsult som gör en detaljplan kan kosta uppåt 50 000 kronor, erfar Norrbottensnytt.

När en detaljplan görs kan de boende och stugägare protestera. De har bland annat klagat på buller och blinkande ljus som kan komma från snurrorna ( som man har för att varna flygplan) Den fina naturen- och unika djurlivet kan också rubbas hävdar de.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista