1 av 2
Delar av Parkgatsleden saknar belysning. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
2 av 2
Marianne Boman och Christer Ekros är taxiförare i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg/ SR Norrbotten

Vägverket släcker för att spara energi

Vägverket vill spara energi genom att minska på vägbelysningar. Stora delar av belysningen monteras ner på genomfartsvägen, Parkgatsleden, som förbinder Gällivare med Malmberget.

Taxiförarna i Gällivare tycker att den mörklagda vägen är en trafikfara. En av dem är Christer Ekros.

- Jag körde och han vinglade ut från vägkanten och jag såg honom väldigt sent. Om jag hade haft en bil på utsidan om mig i ytterfilen så hade det nog slutat illa.

Några minuter senare så höll en annan taxi på att klippa honom. De har ju svarta kläder och inga reflexer när de kommer från krogen. Det är helt oacceptabelt, tycker jag, att det inte är någon belysning, anser Krister Ekros.

Vägverket sparar 90 000 kronor och minskar koldioxidutsläppen med 45 ton per år bara genom att släcka stora delar av Parkgatsleden som är några kilometer lång.

- Vi måste minska energiåtgången det är en stor bov när det gäller utsläppen av koldioxid. Och det gör att vi ser över all belysning vi har inom Vägverket, säger Stefan Ericsson driftledare för Vägverket region norr.

All vägbelysning i hela landet ses över. Längs E 4:an utanför Öjebyn har också vägbelysning monterats bort.

Stefan Ericsson menar att det inte finns några trafiksäkerhetsskäl att ha kvar belysningen eftersom det finns upplyst gång- och cykelväg att färdas på.

- Jag hoppas att de väljer alternativa vägar. Vi kommer att belysa gång- och cykelvägar bättre inom Gällivare kommun, säger han.

Några planer finns inte på att sänka hastigheten på Parkgatsleden.

- Om man ser dåligt så ska man anpassa hastigheten så att man ser tillräckligt långt framför sig med de lysen man har på bilen, säger Stefan Ericsson.

Styrelsen för Gällivare taxi överväger nu att ta kontakt med Vägverket.

- Vi trafikerar Parkgatsleden väldigt mycket. Och ofta på krogkvällar så går det folk efter Parkgatsleden och det är klart att vi är oroliga för det, ingen vill väl köra på någon, säger Marianne Boman ordförande i Gällivare taxi.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista