Psykisk hälsa i fokus

Missbruket av lugnande medel ökar bland ungdomar i Norrbotten. Det konstaterar föreningen Attention Norrbotten, som representerar personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, till exempel ADHD och Tourettes syndrom. Problemet tas upp i den debatt- och informationsvecka som inleddes på måndagen i Norrbotten om psykisk hälsa.

Miriam Jaakola från Boden arbetar i Attention Norrbotten, hon pekar på ett växande problem:

- Vi vet att ungdomar med psykisk funktionenedsättning köper lugnande och sömnmedel. Ofta är det missbrukare som säljer till dem, genom att deras läkare har skrivit ut. Vi försöker stävja det här nu, säger hon.

Varje dag under den här veckan arrangeras föreläsningar och debatter om psykiatrin och vården  i Piteå, Boden, Luleå, Kalix, Gällivare och Kiruna. Veckan rundas av med en stor avslutning på Norrbottensteatern på lördag den 7e november med musik, teater och patienters personliga berättelser om psykisk ohälsa.

Bakom står Landstinget, NSPH Nationell samverkan för psykisk hälsa - ett nätverk för brukarorganisationer och Kommunförbundet Norrbotten.

Börje Karlsson är aktiv i Piteå älvdals IFS, en intresseförening för personer med psykiska funktionshinder, en anhörigförening och NSPH, Nationell samverkan för psykisk hälsa.

- Det finns många som sopar sjukdomen under mattan, släktingar som tycks skämmas. Jag vill att personer ska få förståelse för de som har psykiska funktionshinder. De kan leva ett helt normalt liv om de får sin medicin, säger Börje Karlsson.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista