Skolan i Svappavaara hotad igen

Nedläggningshotet mot skolan i Svappavaara, med 50 elever, är åter aktuellt. LKAB har nu klargjort att gruvföretaget vill hyra en del av skollokalen. Men det är ändå för lite för att klara sparkraven, enligt skolchefen.

Barn- och utbildningsnämnden har räknat med att spara 3,7 miljoner kronor på Svappavaara skola under 2010. Och LKAB:s insats räcker inte långt i det sammanhanget, bedömer kommunens skolchef Peter Nordmark.

– Idag har jag svårt att se att vi med det här samarbetet kan hämta hem motsvarande 3,7 miljoner som vi har sagt i vårt grundförslag gällande nedläggning av Svappavaara skola. Det skulle bli ett tillskott av pengar till oss, men jag tror näppeligen att det motsvarar de här 3,7 miljonerna, säger han.

Det var LKAB:s ord om att företaget ville hyra en del av skolan för utbildning av anställda och även köpa lunchmat som avgjorde att skolpolitkerna i somras beslutade att skolan skulle leva kvar.

Men trodde ni att ni skulle kunna få in 3,7 miljoner från LKAB?

– Om du frågar mig så var jag lite tveksam och fundersam kring det. Men våra politiker tyckte väl att det var läge att titta på den här möjligheten, säger Peter Nordmark.

Nu klargör gruvbolaget i ett brev att de vill hyra mellan 100 och 150 kvadratmeter och samtidigt utreda frågan om en investering i skolköket, så att där också kan lagas gruvarbetarlunch. Företaget vill också lägga 200 000 kronor på omställningar som krävs i skollokalerna. Men för att klara miljonsparkraven på skolan ser skolchefen nu några alternativ.

– Att hyvla i hela den övrig verksamheten och minska personaltätheten. Det andra alternativet är att lägga ned Svappavaara skola. Det tredje alternativet är att hitta ett mellanting - en uppgörelse med LKAB plus att hyvla i all övrig verksamhet.

Det är barn- och utbildningsnämnden som kommer att besluta i frågan.

– Erbjudandet från LKAB är jättepositivt. Man kan fråga sig varför skolan i Svappavaara inte ska få kosta kommunen någonting, säger Stefan Savonen som är ordförande i föreningen plattform Svappavaara som kämpar för byn och skolan.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista