Kartlagt missbruk i Gällivare

För en och halv månad sedan togs ett tvärpolitiskt beslut i Gällivare om ett drogförebyggande projekt som skulle innebära att det togs krafttag ute på fältet.

Men hittills har arbetet riktat in sig på en handlingsplan och kartläggning av missbruket.

– Man har inte hunnit se några krafttag ännu därför att utan kartläggning av det som sker kan man inte göra någonting. Så kartläggningen är det första steget i detta krafttag, säger Birgitta Larsson (S) vice kommunalråd och sammankallande för projektgruppen.

Allt fler ungdomar använder narkotika och för första gången syntes i höstas en ökning av missbruk bland grundskoleeleverna i hela landet.

Projektet som beslutades om i slutet av september ska vara operativt.

– Det här får inte bli en skrivbordsprodukt utan det ska ske operativ verksamhet. Det vill säga att man ska se ute i samhället framöver att vi gör någonting, påpekar hon.

Projektet samlar olika kommunala förvaltningar, polis och skola för ett gemensamt arbete.

– De har gemensamma handlingsplaner, de jobbar inte var för sig. De träffas för att samordna det här, säger hon.

Inga extra pengar är hittills avsatt till projektet. Men enligt Birgitta Larsson får drogförebyggande åtgärder kosta pengar.

– Vi har sagt så här, att en del av de åtgärder man gör ska ske inom respektive verksamhet. Och att en viss summa, beroende på vad man presenterar, ska vi se över. Det får kosta, förebyggande åtgärder kostar, konstaterar Birgitta Larsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista