Lars Dyrlind.

1000 malmbergsbor utan vatten

En stor vattenläcka har inträffat i vattenledningsssystemet i Malmberget. Ett tusental invånare har drabbats sedan huvudvattenledningen gått sönder i samband med att kommuen skulle byta en ventil.

- Vi har gjort ett ganska stort jobb i natt med att byta en ventil och när jobbet var klart så har det arrangemanget gett vika och hela ledningen har tömts ut, säger enhetschef Lars Dyrlind på Gällivare kommuns va-enhet.

Det område som drabbats är centrala Malmberget kring torget, från Köpmangatan och uppåt. Gällivare kommun försöker nu pumpa in extra vatten från ledningarna i Gällivare, men det blir inte samma tryck som vanligt. Kommunen kör också tankbilar till Malmberget, framför allt till äldreboenden. Vattenbristen har också medfört att Malmens friskola och Välkommaskolan har måst stänga, eftersom toaletter och annat inte fungerar.

- Jag betecknar detta som en stor vattenläcka, när hela huvudledningsnätet tömts. Det är en väldigt stor läcka, säger Lars Dyrlind.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".