Villkorligt och böter för snussmuggling

Det blev villkorlig dom och böter på omkring 10 000 kronor var för de två män, som åtalats för att ha smugglat stora mängder snus till Finland. Det meddelade Haparanda tingsrätt på tisdagen.

Männen har via sitt företag köpt snus för drygt 13 miljoner kronor av Swedish match och sedan exporterat det till Finland och det är olagligt. Enligt åklagaren rör det sig om exporterat snus för 4,2 miljoner kronor under åren 2004 till 2006.

Den ene mannen är den som skulle ha utfört själva smugglingen, medan den andre skulle ha hjälpt till. Kunderna har varit privatpersoner och mindre företag i Finland.

Åklagaren yrkade under rättegången på villkorlig dom och samhällstjänst för de två bröderna, som är drygt 40 år gamla och Haparanda tingsrätt medelar nu att det blir villkorlig dom och böter på omkring 10 000 kronor för var och en av dem.

Domstolen skriver att smugglingsbrottet är av normalgraden, alltså inte grovt och båda männen lever under ordnade förhållanden. Visserligen ligger straffvärdet för den här relativt sett omfattande smugglingen på fängelsenivå, men statens fiskala intressen har inte åsidosatts och det är inte heller fråga om brottslighet, som leder till fängelse, framhåller domstolen.

                                    

Niklas Jälén, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista