Språket bliss får en framtid i Luleå

Användare av språket bliss ska få chansen att utveckla sitt språk och få bättre möjligheter att delta i samhället. För att lyckas med det ska ett blisscentrum starta på Sunderby folkhögskola utanför Luleå.

Bliss används ofta av personer med talskador som också har svårt att använda teckenspråk. Till exempel visar Agneta Eriksson från Boden med hjälp av sina assistenter Jenny Andersson och Jenny Strömbäck hur språket fungerar.

Jenny Strömbäck fäller ut och håller upp en inplastad ihopvikbar plansch så att Agneta Eriksson ser ordentligt. På planschen finns fullt av olika symboler som var och en föreställer ett ord som också finns utskrivet i text så att andra kan se vad symbolen betyder. Och så kan Agneta Eriksson peka ut det hon vill säga på planschen.

Bliss kom till Sverige på 70-talet och används på skolor runtom i landet. Men det behövs också någonstans för blissanvändarna att mötas och utveckla sitt språk, enligt Sussanne Blomdahl, som är projektutvecklare på Sunderby folkhögskola.

– När de som lär sig prata med bliss går i skolan får de all tänkbar hjälp där. Men när de slutar skolan så får de inte utveckla sitt språk, för det finns ingen som ansvarar för det om de inte har väldigt intresserade anhöriga eller assistenter, säger hon.

I december ska Sussanne Blomdahl vara med och söka pengar med folkhögskolan från Europeiska socialfonden, till ett treårigt projekt för att starta ett blisscentrum nästa år. På ett centrum kan användarna till exempel få möjligheter att skapa sina egna jobb.

– Det finns idéer som att översätta barnböcker till bliss till exempel. Och det finns idéer att göra blissymbpler på museer och konsthallar så att alla kan förstå vad som står på det stället eller museet. Det finns väldigt många affärsidéer, säger Sussanne Blomdahl.

Luleå kommun har också engagerat sig i projektet och vill vara med och finansiera ett blisscentrum.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista