Storvarsel i Övertorneå

25 arbetstillfällen i Övertorneå är hotade då verkstadsföretaget SLP, som är en av de största privata arbetsgivarna, varslat de flesta av sina anställda. Läget är kritiskt för företaget enligt vd Anders Frisinger.

– Det är allvarligt då vi har en väldigt liten orderstock och en svag orderingång. Dessutom har vi drabbats av avbeställningar, dels innan vi börjat med jobbet men också ordrar som påbörjats och sedan blivit annullerade vilket innebär att vi nu ligger på ett lager. Så det vi har att göra nu när företaget blöder är att minska kostnaderna och personalkostnaderna är den största, säger Anders Frisinger.

Det som hände i onsdags var att företaget varslade 25 av de 35 anställda i Övertorneå. SLP gör påbyggnader på lastbilar, en marknad som stått stilla den senaste tiden. I dagsläget har företaget bara kvar en fjärdedel av den normala orderingången vilket gjort att företaget blöder.

Lastbilar till gruvnäringen är en viktig del för företaget men trots att gruvbranchen nu går för fullt har inte SLP fått in några ordrar.

– Vi är jätteglada att det är uppåt igen för gruvbranchen, men vi har inte märkt av nåt ännu. Till exempel så har ju LKAB inköpsstopp resten av året, säger vd Anders Frisinger som med varslet hoppas att företaget ska kunna övervintra och till våren börja få fyllda orderböcker.

Den uppkomna situationen gör att kommunledningen ser allvarligt på det som hänt då företaget är en viktig arbetsgivare. SLP var till i våras när det första varslet las den största privata arbetsgivaren.

– Det är en utomordentligt allvarlig situation. Det vi gör nu är att försöka hitta konstruktiva lösningar med företaget, facket, Arbetsförmedlingen och andra aktörer som kan bidra med pengar, säger Linda Ylivanio (C) kommunalråd.

SLP i Övertorneå har haft kriser förr. Men då har det slutat med konkurs om rekonstruktion. Men förhopppningen är nu att företaget ska få hjälp av andra aktörer att ta sig genom krisen å slippa konkurs.

– Jag måster tro på företaget och det är klart att ambitionen är att ta sig igenom, säger vd Anders Frisinger.

För kommunen är det viktigt att SLP klarar krisen. Kommunalrådet i Övertorneå Linda Ylivaino (C) säger att 25 arbetstillfällen där är som 325 i Luleå. Det gör att de tänker kämpa länge.

– Vi kämpar till ”the bitter end”. Det här är bara början och nu är det bara att kavla upp ärmarna, säger Ylivainio.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista