Goda utsikter för höghusbygge

I dag sattes spettet i backen för byggstarten av två höghus på Lulsundsberget i Luleå. Karl Petersen, kommunalråd (S) i Luleå, fick äran att inviga.

– Det här kallas för pang i bygget, utropar Karl Petersen och slår ned ett järnspett i marken med en slägga.

Högst uppe på Lulsundsberget, bland granar och tallar och motionsspår, ska de byggas. Två höghus, med 12 respektive 14 våningar och totalt 104 lägenheter. Planerna har pågått i flera år och prislappen är satt till 156 miljoner kronor.

– Vi tycker att detta är en bra satsning och vår bedömning är att vi kommer att få hyresgäster, säger Anders Sandberg, vd på det kommunala bostadsbolaget Lulebo.

Varför vill ni bygga just här?

– Det är ett attraktivt område. Det är gångavstånd till stan och samtidigt nära till naturen. Du kan ta skidorna direkt från lägenheten och åka i ett av de många spåren som finns här omkring. Plus naturligtvis höjden, utsikten är fantastisk, säger Anders Sandberg.

Med sina 14 våningar eller omkring 40 meter blir det här Luleås högsta hyreshus. Och utsikten är otrolig, det konstaterar Luleås kommunalråd där han står i en skylift på en höjd som motsvarar utsikten från tredje våningen.

– Den är imponerande. Jag ser järnverket, Luleå Hamn, isbrytarna, ända ut till skärgården. Och då har vi fortfarande tio våningar till.

Karl Petersen anser att bygget är ett viktig inslag i Luleå. Att mitt i en lågkonjunktur visa att kommunen har framtidstro.

– Byggandet är en signal om att vi tror på framtiden.

I augusti 2011 ska husen stå klara.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten
ellika.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista