”Risk att man missar barnens behov”

De som är gode män, så kallade ställföreträdande föräldrar, till ensamkommande flyktingbarn behöver mer utbildning och stöd i sitt uppdrag. Det framkom i en kartläggning som presenterades av Migrationsverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL) på onsdagen.

– Det här är stort och nytt för oss, och de gode männen är ju också nya i sin roll, säger Åsa Hellsten på överförmyndarnämnden vid Piteå kommun.

Kartläggningen bygger på en enkät som 280 kommuner svarat på, svarsfrekvensen var 80 procent, dessutom har man genomfört en serie seminarier med berörda kommuner och myndigheter. Rapporten visar att det fortfarande råder oklarheter om vilken myndighet som har huvudansvaret för de ensamkommande flyktingbarnen och ungdomarna. Det håller enhetschef Roger Burman vid individ och familjeomsorgen på Piteå kommun med om.

– Vad är socialtjänstens ansvar, vad är Migrationsverkets ansvar, alltså det är många frågetecken som behöver rätas ut, säger han.

Ett annat problem är att ingen myndighet tar ansvar för att söka efter de ensamkommande barnens föräldrar. Dessutom uppmärksammas problemet med att det kan vara rättsosäkert för de barn och ungdomar som placeras i ett eget boende, ofta hos släkt eller bekanta.

– Det finns ju risk att man missar behov hos barnen, att de hamnar i boenden som inte är lämpliga utifrån den situation de är i, just därför att man inte utrett deras behov innan de placeras i ett boende, säger Roger Burman.

Nils Eklund, SR Ekot
nils.eklund@sr.se

Eva Elke, SR Norrbotten
eva.elke@sr.se

Bakgrund
I slutet av oktober skrev Migrationsverket upp sin prognos för hur många barn under 18 år som kommer till Sverige utan sina föräldrar och söker asyl i år, från 1 800 till 2 400.

Migrationsverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har genom enkäter och seminarier i kommunerna försökt hitta punkter för förbättring i mottagandet av barnen.

Slutsatserna är att kommunerna behöver bättre kunskap, redskap och resurser för att hantera barnens särskilda behov, samt att Migrationsverket ska sköta den statliga ersättningen till kommunerna - medan socialtjänsten ska sköta utredning, insatser och biståndshantering. Socialtjänstens personal behöver också mera av utbildning, stöd och nationella riktlinjer.

Vidare behöver stödet till och rekryteringen och utbildningen av barnens så kallade gode män utvecklas, liksom efterforskningen av föräldrar och metoderna för att bedöma barnens riktiga ålder.

När barn försvinner ur mottagningssystemet finns oklarheter i rutinerna som måste förtydligas. Dessa fall måste hanteras som om misstanke om brott föreligger, enligt rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista